none
 
Claus per a fomentar la lectura en els nens i adolescents

Claus per a fomentar la lectura en els nens i adolescents

23/12/2016  |  Opinió personal

En aquest article us donarem alguns consells per tal d’aconseguir que els vostres fills utilitzin els llibres per a quelcom més instructiu que decorar la prestatgeria de la seva habitació, ja que tristament és això el que acostuma a passar en molts casos.

Per què és important incentivar la lectura en els nens?

Els avantatges que ens aporta la lectura són incalculables, tots els que som lectors ho sabem. En el cas dels nens aquests avantatges es veuran reflectits i potenciats en el seu aprenentatge diari a l’escola.

La lectura no és només un excel·lent entreteniment que estimula la imaginació, la fantasia i la creativitat de lectors de qualsevol edat - fet que per sí mateix ja seria suficient per incentivar qualsevol persona a llegir -, sinó que al mateix temps és una eina potent per a enriquir el vocabulari de l’estudiant, per a aprendre a construir frases ben estructurades, per a millorar les faltes d’ortografia i també per a potenciar el nivell de concentració.

Resulta doncs prou evident que tots els beneficis que comporta l’hàbit de llegir tindran a bon segur una correspondència positiva en el rendiment escolar dels nostres fills. A més, un nen que llegeix esdevindrà un adult que pensa, amb criteri propi.

Què podem fer com a pares per a fomentar l’hàbit de la lectura en els nostres fills?

Vivim en uns temps en què els llibres han de competir amb la pantalla dels videojocs, mòbils, tabletes, etc... Fer front a aquesta competència no és fàcil, i aconseguir que els nens s’enganxin a una activitat com la lectura  -que requereix una certa concentració-  ens costarà una mica d’esforç per part nostra. No es tracta d’obligar-los a llegir, ja que podríem obtenir l’efecte contrari.

Anem a veure que podem fer:

 

Llegir-los contes quan són petits.

Quan els nens són petits, abans que hagin aprés a llegir, som nosaltres els que els hem de llegir contes interessants i atractius per a la seva edat. Això els farà veure que els llibres contenen històries emocionants, suggerents i engrescadores i facilitarà que més endavant siguin ells mateixos els que s’interessin per cercar noves aventures per a llegir.

Dedicar un temps específic per a llegir tots el dies.

Al principi podem compartir la lectura amb ells, per exemple una estoneta abans d’anar a dormir, fins que poc a poc aquest hàbit es converteixi en una rutina diària i ja puguin i vulguin fer-ho ells sols. Ells mateixos s’adonaran que llegir no és avorrit, ans al contrari, és una activitat molt divertida i enriquidora.

Escollir adequadament la temàtica de la lectura.

És fonamental que el contingut de la lectura sigui adequat per a la seva edat per a què les ganes de llegir vagin en augment. Així doncs, quan comprem un llibre per a un nen hem d’escollir una història que sigui atractiva per a ell i en la qual es pugui sentir identificat.

Les llibreries i biblioteques disposen de literatura per a totes les edats. Començarem amb els contes i llibres infantils amb tota mena d’il·lustracions i gradualment, amb el temps, passarem a la literatura juvenil. Amb aquesta bona base, ja serà després el propi jove qui escollirà els temes per a llegir que més li interessin, ja que l’hàbit de lectura el tindrà consolidat des de petit.

Predicar amb l’exemple. Si tu llegeixes, ell llegeix.

Les persones adultes constituïm un model per a nens i joves en tots els àmbits de la vida, i el tema que ens ocupa òbviament no és una excepció.

No podem pretendre que el nostre fill incorpori un hàbit de lectura si no ens veu llegir mai a nosaltres. Per tant, el meu últim consell és que llegeixis tu i que ho facis al seu davant. Ja hem comentat abans els beneficis que aporta la lectura en el jovent, però no has d’oblidar el plaer que produeix en una persona adulta el fet de llegir un bon llibre. Així doncs, dóna exemple al teu fill i tots sortireu guanyant.

 

I aprofitant que ara estem en dates nadalenques, si no saps que regalar a les teves persones estimades segur que t’acabo de donar una bona idea.

Així que ja ho saps, regala contes, regala llibres, perquè realment el què estaràs regalant és cultura, coneixements, fantasia, imaginació, misteri i grans aventures!