none
 
Consells per afrontar amb èxit un examen

Consells per afrontar amb èxit un examen

15/02/2017  |  Tècniques d'estudi

S’acosta un examen important i el nivell d’estrès i ansietat es dispara. Apareixen els típics dubtes:

  • Hauré estudiat prou?
  • I si em quedo en blanc?
  • I si em pregunten just allò que porto pitjor?

Tranquil·litat sisplau, en aquest article et donarem una sèrie de consells que et seran d’utilitat per tal d’afrontar amb èxit l’examen que tant et preocupa.

Has d’estudiar. Els miracles a Lourdes.

No hi ha trucs ni formules màgiques o miraculoses per aprovar els exàmens sense estudiar. La fórmula de deixar-ho tot per a l’últim dia i passar-se la nit anterior a l’examen amb la cafetera al costat no funciona, oblida-ho.

La millor forma de preparar els exàmens és amb una planificació i estudi diari. Passar la nit en vela intentant assimilar els conceptes i continguts que no has treballat quan tocava és una via directa al fracàs. Així que ja saps, no ho deixis tot per a l’últim dia perquè ja hauràs fet tard.

Partint d’aquest principi indiscutible anem a veure ara uns quants consells que t’ajudaran a realitzar un bon examen i a treure el màxim rendiment a les hores que hauràs dedicat a l’estudi preparatori de la prova.

Abans de fer l’examen

La nit abans de fer l’examen t’has de preparar tot el material que necessitaràs per a fer la prova (bolígrafs, calculadora, DNI – si és necessari-, etc.) D’aquesta forma evitaràs oblidar-te quelcom important a casa.

Dorm 8 hores i esmorza adequadament. El descans és fonamental per a què a la teva condició física i mental sigui òptima i puguis expressar amb claredat el que has estudiat. També un bon esmorzar que t’aporti l’energia necessària és vital. Hauries d’evitar prendre cafè o altres begudes excitants ja que et podrien provocar un estat de nerviosisme que seria totalment contraproduent.

Sigues puntual. Si arribes amb temps a l’examen podràs fer front a qualsevol imprevist com pot ser un canvi d’aula, ganes d’anar al servei, o qualsevol altra circumstància. Que no t’agafin desprevingut.

Durant l’examen

 Ara ja estàs assegut a l’aula on s’ha de fer l’examen i tens tot el material necessari per a realitzar la prova. Segueix aquests passos i tot anirà be:

  1. Relaxa’t. De vegades els nervis no et deixen concentrar. Fer un petit exercici de relaxació, com ara respirar profundament vàries vegades, et pot ajudar a tranquil·litzar-te.
  2. Abans de començar l’examen escolta amb atenció les indicacions que et doni l’examinador. Això evitarà que perdis temps preguntant coses que ja s’han dit o que tinguis alguna confusió respecte a la mecànica de la prova.
  3. Llegeix atentament els enunciats de les preguntes. T’has d’assegurar que has entès perfectament el que se’t demana a cada pregunta, d’aquesta manera contestaràs correctament i evitaràs perdre temps modificant respostes errònies. Llegeix l’enunciat totes les vegades que faci falta. Si continues tenint dubtes consulta l’examinador.
  4. Distribueix-te correctament el temps per poder contestar totes les preguntes. Els exàmens tenen un temps limitat i és la teva responsabilitat fer-ne un bon ús. Has de calcular quan de temps dedicar a cada pregunta per tal de donar una bona resposta a totes les qüestions plantejades i no quedar-te sense temps.
  5. Respon únicament el que se’t pregunta i procura argumentar les teves respostes. No et donaran millor nota per contestar a coses que no et pregunten, i a més, perdràs el temps. Simplement organitza els conceptes que hauràs d’incloure en la resposta i redacta’ls ordenadament. Si ho consideres convenient justifica la teva argumentació amb algun exemple.
  6. Contesta primer les preguntes que tinguis clares i deixa per al final les que tinguis més dubtes, d’aquesta manera aprofitaràs millor el temps.
  7. Tingues cura del vocabulari, l’ortografia i la sintaxi. És molt important presentar una bona redacció en l’examen, d’altra manera probablement serem penalitzats per l’examinador. Presta molta atenció a la sintaxi i a les faltes d’ortografia. No oblidis mai repassar l’examen amb atenció i detectar i corregir els errors que puguis haver fet abans de presentar-lo. Reserva’t temps per a aquesta tasca!

Espero que aquests consells et puguin ser útils per tal d’afrontar un examen amb garanties d’aprovar.

I per últim només dir-te una cosa: confia en tu mateix i endavant, que ho faràs molt bé!